Help, d’r zit een paard in m’n pc: Trojan Horse!

Trojan horseHoewel er verschillende typen malware in omloop zijn, is het Trojaanse paard (Trojan horse) wel een van de bekendste. Wie eenmaal besmet raakt met een Trojan horse, kan zich in het ergste geval ernstig gaan afvragen of zijn of haar computer soms behekst is…. Want het paard in m’n pc doet de meest rare en uiteenlopende dingen waarbij verschijnselen kunnen zich voordoen, zoals:

  • blokkade van het toetsenbord;
  • CD ROM-lade lijkt een eigen leven te leiden (opent en sluit vanzelf);
  • de rechter- en de linkermuisknop zijn ineens van functie gewisseld;
  • webcam wordt vanzelf geactiveerd;
  • de computer herstart of sluit af zonder dat je daartoe het commando hebt gegeven;
  • je internetverbinding ligt er ineens uit;
  • geluidsbestanden spelen vanzelf af;
  • iemand typt mee in je tekstverwerker.

Kortom, er gebeurt vanalles waardoor je je afvraagt of je ze nu ineens ziet vliegen, of dat er hier duistere krachten aan het werk zijn… Geen zorgen, er is niets mis met je geestelijke vermogens en die ‘duistere krachten’ zijn niets meer of minder dan een vervelend stukje malware.

Hoe kom je aan een Trojan Horse?

Een Trojan Horse wordt, hoe onbedoeld ook, door de gebruiker zélf naar binnen gehaald; vandaar ook de naam (voor uitleg, zie een alinea verderop). Dit is gebeurd door jou een bestand of programma toe te sturen, of door een Trojan Horse te verbergen in een programma wat jij zelf gedownload hebt. Wanneer je het programma opent, installeert de Trojan Horse zich op je computer en maakt er een server van.

Dit laatste moet je zien als het openzetten van je voor- of achterdeur, zodat allerhande gespuis zich toegang tot jouw woning (maar in dit geval: tot jouw computer) kan verschaffen. De Trojan Horse is dus geen virus en richt op zich geen schade aan, maar dat wil niet zeggen dat je ‘m daarom maar moet laten zitten, want iedereen met genoeg kennis van zaken heeft nu vrije inloop op je pc. Je weet dus niet wie er binnenkomt en wat hij of zij van plan is; het kan zijn dat iemand er genoegen mee neemt om je de stuipen op het lijf te jagen door met je cd-romspeler aan de haal te gaan, maar een hacker kan ook uitgebreid op zoek gaan naar privacygevoelige gegevens, zoals wachtwoorden, logins en op de computer opgeslagen bestanden.

Waar komt de naam Trojan Horse vandaan?

Ken je klassiekers: lang, lang geleden (de 12e eeuw voor Christus) heerste er felle strijd tussen de Trojanen en de Grieken. De Grieken slaagden er, ondanks verwoede pogingen, maar niet in om de stad Troje in te nemen, vandaar dat ze hun toevlucht namen tot een list. Er werd een gigantisch houten paard gebouwd, dat vervolgens voor de stadsmuren van Troje werd geplaatst. Nietsvermoedend reden de Trojanen het paard de stad binnen, niet wetende dat het vanbinnen vol zat met Griekse soldaten. De Trojanen hadden, in hun onbezonnenheid, dus hun eigen ondergang binnengehaald.

Het paard in m’n pc detecteren en verwijderen

Vrijwel alle antivirusscans, dus zowel de betaalde als de onbetaalde, zijn in staat Trojan Horses te detecteren en te verwijderen. Wel is het belangrijk om je antivirusprogramma’s up-to-date te houden; niets is zo veranderlijk als malware en per maand worden er maar liefst 500 nieuwe computervirussen in omloop gebracht. Ben je nog op zoek naar programma’s om malware te verwijderen, dan ben je hier aan het juiste adres.