Malware en Windows XP/Vista

Malware windows

Wil je de kans op een besmetting met malware zo klein mogelijk maken, dan zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je in acht kunt nemen om malware te voorkomen op je Windows XP/Vista.  Onder deze voorzorgsmaatregelen horen een goede antivirusscan, een besturingssysteem dat voorzien is van de meest recente updates, een firewall en vooral: verstandig surf- en downloadgedrag. Maar wist je dat er nog meer mogelijkheden zijn om de installatie van malware te voorkomen? Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een apart gebruikersaccount in Windows XP, Windows Vista of Windows 7.

Heb je een Windows (XP, Vista of 7) besturingssysteem, dan kan je op dit systeem gebruikmaken van verschillende accounttypen, zoals het beheerdersaccount en het beperkt gebruikersaccount. Het tijdig gebruiken van het juiste account kan veel malware-leed voorkomen.

Het administrator-account

Gebruik je een administrator-account, dan heeft dit account volledige rechten voor wat betreft het besturingssysteem. Met dit account kan je dus wijzigen aanbrengen in de geïnstalleerde soft- en hardware en de instellingen die voor alle gebruikers gelden. Ben je lekker aan het werk op je eigen computer, dan lijkt het wellicht het meest logisch om dat onder een beheerder- oftewel administrator-account te doen. Jij hebt immers alle rechten om alle wijzigingen die je wenst, aan te brengen op je pc. Maar: let op!

Omdat het administrator-account zulke verregaande rechten heeft, kunnen onder dit account ook niet-bedoelde wijzingen, installaties en verwijderingen worden gerealiseerd, bijvoorbeeld wanneer de computer geïnfecteerd raakt met malware. Je loopt dan het risico de controle over je pc volledig uit handen te geven aan kwaadwillende lieden. Ook kan je administrator-account geblokkeerd of beschadigd raken, waardoor het niet langer mogelijk is als beheerder in te loggen op de computer. Malware en Windows XP/Vista is dus zeker via het admin-account een gevaarlijke combi.

Het gebruikersaccount

Een gebruikersaccount heeft minder rechten dan een administrator-account. Wordt er onder dit account malware binnengehaald, dan is installatie, aanpassing of verwijdering van software niet zomaar mogelijk. Met het gebruik van een gebruikersaccount bescherm je dus je besturingssyteem tegen kwaadwillende programma’s.

Gebruikersaccount aanmaken in Windows XP

Werk je met Windows XP, dan kan je als volgt een gebruikersaccount aanmaken:

 • Ga naar ‘START’ en open het configuratiescherm;
 • Kies voor de optie ‘Gebruikersaccounts’;
 • Open de keuzelijst, klik op ‘Kies een taak’;
 • Klik op ‘Een nieuwe account maken’;
 • Geef je account een naam, dit kan bijv. ook je eigen naam zijn;
 • Klik op ‘Volgende’;
 • Selecteer het gewenste accounttype;
 • Klik op ‘Account maken’.

Een paar simpele stappen dus, waarmee je de kans op schadelijke gevolgen van malware al een stuk kleiner kunt maken. Ook in Windows Vista en Windows 7 kan je gemakkelijk een gebruikersaaccount aanmaken.

Gebruikersaccount aanmaken in Windows Vista of Windows 7

Ook met Windows Vista of Windows 7 heb je een gebruikersaccount zó voor elkaar:

 • Ga naar ‘START’ en open het configuratiescherm;
 • Kies voor ‘gebruikersaccounts toevoegen of verwijderen’;
 • Klik op ‘Nieuw account aanmaken’;
 • Geef deze account een naam en selecteer het gewenste accounttype;
 • Klik op ‘Account maken’.

Uiteraard kan je altijd schakelen tussen de accounts, maar voor dagelijks gebruik kan je het beste voor de gebruikersaccount kiezen.