Gratis malware verwijderen, zo doe je dat!

Soms raken computers geïnfecteerd met malware. Dit kan heel lastig zijn, maar het is niet het einde van de wereld. Gelukkig bestaan er talloze mogelijkheden om deze malware weer te verwijderen. Dit kan ook vaak gratis al!

Wat is malware?

Malware, een samentrekking van het Engelse “malicious software” is software die ontworpen is met het doel om schade te veroorzaken aan een computer of ander apparaat. Ook software die (tegen de wil van de gebruiker) persoonlijke gegevens verzamelt valt onder malware. In het kort dus, alle programma’s en software die met slechte intentie gemaakt zijn vallen onder deze term.

Hoe kan je apparaat geïnfecteerd raken?

Er zijn meerdere manieren waarop je computer geïnfecteerd kan raken met malware. Eentje is door gebruik te maken van software die veiligheidsrisico’s bevat. Deze zijn dus niet helemaal waterdicht is. Een kwaadwillende zou een zwak punt in die software kunnen gebruiken. Voornamelijk wordt het gebruikt om toegang te krijgen tot je systeem en malware te installeren. Hetzelfde geldt voor besturingssystemen: als je niet de nieuwste updates installeert en veiligheidsmaatregelen neemt loopt het een risico.

Een andere manier waarop je apparaat geïnfecteerd kan raken is als je websites bezoekt die scripts runnen die proberen je systeem te penetreren. Soms willen ze je een programma laten installeren of in je browser een script plaatsen. Gelukkig zijn de meeste moderne browsers hiertegen bestand. Houd wel in gedachten om ze regelmatig te updaten! Er worden constant nieuwe zwakte punten gevonden en gedicht, en deze worden verwerkt in de nieuwste updates.

Nog een manier om geïnfecteerd te raken is door het (met opzet van de gebruiker) installeren van software die eigenlijk niet doet waarvoor het bedoeld is. Dit kan gebeuren door misleiding van de gebruiker. Sommige kwaadwillenden maken een programma dat ze presenteren als iets wat interessant is voor gebruikers (bijvoorbeeld gratis games of “hack je buurmans password”), maar eigenlijk iets heel anders doet. De gebruiker installeert dit dus en geeft dan zelf toegang tot zijn systeem aan mensen met verkeerde bedoelingen. Hiervoor moet je oppassen en dat kan door alleen software uit betrouwbare bronnen te gebruiken.

Hoe verwijder je malware gratis?

Met een simpel anti-virus of anti-malware programma kun je makkelijk malware verwijderen. Even een Google search uitvoeren naar deze termen en je komt direct een paar goeie tegen. Enkele voorbeelden zijn Malwarebytes, Bitdefender en AVG, maar er zijn nog veel meer opties. Er zijn erg veel programma’s waar je voor moet betalen, maar

Hoe voorkom je malware?

Je risico op een malware-infectie kun je minimaliseren door regelmatig de nieuwste (veiligheids)updates te installeren, door voorzichtig te zijn online en niet zomaar alle programma’s of dingen die je online tegenkomt te downloaden en installeren. Kijk eerst wat betrouwbaar is. Het kan ook goed zijn om hiervoor een malware scanner te hebben. Zo wordt er meteen bekeken of