Malware per besturingssysteem

De trotse eigenaar van een iPad of iPhone?

Ook al realiseer je het je waarschijnlijk niet dagelijks gebruik je een Iphone en Ipad. Op dit kostbare kleinood sleep je heel wat privégegevens met je mee. Hierbij moet je niet alleen denken aan adressen en telefoonnummers van vrienden en familie, maar ook aan foto’s, je GPS-locatie, Facebook, e-mails… Heel handig allemaal, maar… niet alleen voor jou! Je besturingssysteem kan bij het type malware dat je aantrekt een grote rol spelen.

Mac en flashback-malware

USB malwareWie de trotse bezitter is van een Mac besturingssysteem, kan het eigenlijk niet ontgaan zijn: de uitbraak van de Flashback-malware in het najaar van 2011. Deze malware, speciaal gericht op Macintosh-gebruikers en het besturingssysteem. De malware besmetting greep als een digitale pandemie om zich heen. Binnen de kortste keren waren er maar liefst 600.000 Macs besmet. De maker van deze malware had het echt gemunt op deze groep en het Mac besturingssysteem.

Malware en Windows XP/Vista

Wil je de kans op een besmetting met malware zo klein mogelijk maken, dan zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je in acht kunt nemen om malware te voorkomen. Onder deze voorzorgsmaatregelen horen een goede antivirusscan, een besturingssysteem dat voorzien is van de meest recente updates, een firewall en vooral: verstandig surf- en downloadgedrag.