Anti-malware: betaald of gratis?

VirusscannerMalware is, alle technologie ten spijt, nog steeds niet uit te roeien. Sterker nog; ook de ontwikkelaars van malware maken gebruik van onze voortschrijdend technische inzicht. Internet neemt een steeds belangrijker plaats in in ons dagelijks leven. Miljoenen mensen maken bijvoorbeeld gebruik van de mogelijkheid om elektronisch te bankieren of aankopen te doen. Kwaadwillende programma’s om bijvoorbeeld inlogcodes, wachtwoorden en/of creditcards te achterhalen, zijn dan ook steeds rendabeler voor cybercriminelen. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden die je kan benutten om malware te voorkomen of te verwijderen. Denk dan vooral aan Anti-malware software.

Eén van de beste manieren om malware te detecteren en te verwijderen, is door gebruik te maken van anti-malware software. Deze software is in diverse varianten verkrijgbaar, zowel betaald als gratis. Maar welke versie kies je, en waarom?

Gratis een goede virusscanner verkrijgen?

Eén van de redenen waarom mensen kiezen voor betaalde anti-malware software, is omdat ze de gratis versies niet vertrouwen. “Als ik het gratis krijg, kan het nooit iets goeds zijn,” is hun motto. Daar valt uiteraard iets voor te zeggen: er is op de markt legio rotzooi verkrijgbaar, zoals malware die zich voordoet als programma om malware te verwijderen. Een dergelijke vorm van malware wordt rogueware genoemd. In verschillende typen malware lees je er meer over.

Dergelijke programma’s moet je echter niet verwarren met de gerenommeerde (gratis) anti-malware software, zoals bijvoorbeeld Avira Antivir Free Antivirus, Avast Free Edition of AVG Free Edition. De laatstgenoemde drie zijn betrouwbare en gratis anti-malware programma’s die al heel wat besmettingen hebben voorkomen of verwijderd. Let op; vaak zijn de gratis versies alleen beschikbaar voor particulier gebruik! Wil je commercieel aan de slag, dan ben je in de meeste gevallen verplicht tot de aanschaf van een betaald anti-malware programma.

Waarom zijn dergelijke anti-malware programma’s gratis te verkrijgen?

Okee, het lijkt inderdaad niet helemaal logisch om een goedwerkend product waar veel vraag naar is, gratis ter beschikking te stellen. Ook een bedrijf dat anti-malware software aanbiedt, werkt immers ‘om den brode’ en niet als filantropische instelling. Toch valt er voor het aanbieden van gratis anti-malware software veel te zeggen. Om te beginnen, verkrijg je op die manier goede naamsbekendheid bij een breed publiek. Mensen die tevreden zijn over hun anti-malware software, zullen dat wellicht ook vertellen op hun werk en op die manier de eigenaar van het bedrijf triggeren om een commerciële, dus betaalde, versie van het product aan te schaffen.

Ook kan je bij een gratis versie in de regel niet terugvallen op een helpdesk. Wil je gebruikmaken van een professionele helpdesk, dan moet je dus alsnog de betaalde versie van het product aanschaffen. Dat doe je eerder wanneer je al die tijd een tevreden gebruiker bent van de gratis variant. Voor de ontwikkelaars van anti-malware programma’s valt er dus ook bij de gratis versie veel voordeel te behalen.

Waarom een betaalde versie?

Een betaalde versie van een anti-malware programma aanschaffen is soms een must, zoals (meestal) het geval bij bedrijven en instellingen. De gratis versies zijn immers alleen beschikbaar voor particulieren. Ook hebben veel programma’s alleen een Engelstalige variant gratis beschikbaar gesteld; wil je een Nederlandse versie, dan moet je daarvoor in de buidel tasten.