Wat is malware?
Malware is een verzamelnaam voor malicious software met als doel het computersystemen te verstoren, informatie te verzamelen of onbevoegd toegang te krijgen tot privé informatie op de computer. De naam malware is een samenvoeging van het Engelse malicious software. Wat kun je doen om malware te verwijderen?
Hoe komt malware op je computer?
Malware op je computer krijg je door verschillende oorzaken. De beveiliging van gebruikte software kan niet afdoende zijn, het komt binnen via onveilige websites of is als bestand toegevoegd bij gratis aangeboden software. Bekende soorten malware zijn Adware die reclame en pop-ups genereren, een computer virus, spyware waarmee gegevens aan derden worden doorgegeven of ransomware waarmee een computer gegijzeld wordt en pas na het betalen van losgeld weer zal werken.
Hoe herken je malware?
Is de computer ongewoon langzaam, voert hij ongevraagde taken uit, of herkent Windows Task Manager onbekende apps dan is er waarschijnlijk sprake van malicious software. Je huidige computerbescherming heeft niet afdoende gewerkt waardoor het nodig is om een nieuwe malware scanner te installeren. Deze scanner beschikt over specifieke tools om malware te verwijderen als je huidige antivirussoftware de besmetting heeft doorgelaten. Het installeren van een nieuw antivirus software pakket kan tot goede resultaten leiden. Het is verstandig om deze software te installeren via de veilige Windows opstartmodus met netwerkfunctie. Malware zal hierdoor niet op de achtergrond kunnen meedraaien.
Malware verwijderen
Er bestaan gratis en betaalde antivirus en malware softwareprogramma’s. Het is zeker niet gezegd dat gratis minder goed werkt, maar betaalde uitvoering zijn veel actueler en worden doorgaans voortdurend bijgehouden om de meest actuele malware te herkennen. Bekende en goed geteste gratis software zijn onder anderen Malwarebytes Anti-Malware en AVG AntiVirus Free. Gratis programma’s zijn in de regel een uitgeklede versie van een betaalde variant. De reden dat fabrikanten dit doen is het krijgen van naamsbekendheid en de mogelijkheid dat de gebruikers overstappen naar de betaalde versie als de software hun bevalt. Bij gebruik van een gratis versie kan de gebruiker niet terugvallen op de helpdesk van de softwareontwikkelaar. Veel gebruikte betaalde software zijn onder anderen CryptoPrevent en Hitman Pro Alert.
Het belang van een back-up
Besmette bestanden op de computer zijn haast niet te repareren. Door regelmatig een back-up te maken van onmisbare bestanden en deze op een USB stick te bewaren is het mogelijk om ze terug te plaatsen waardoor de infectie niet meer van toepassing is. Soms maakt Windows zelf op de achtergrond een back-up. Controleer dit door met de rechtermuisknop op een map te drukken en de optie eigenschappen te openen. Klik op het tabblad vorige versies en controleer of een ouder bestand aanwezig is.