Hoe kan je Malware verwijderen

Malware verwijderen uit de computer of andere elektronische apparaten of groepen van apparaten gaat niet zo makkelijk. Er zal in de eerste plaats geïdentificeerd moeten worden waar de Malware zich bevind. Daarna kan de malware worden verwijderd. Maar hoe doe je dit? Waar dien je op te letten?

Wat doet malware?

Om malware nader te identificeren kunnen we het opdelen in verschillende groepen, gebaseerd op de manier waarop ze schade aanrichten. In de eerste plaats is daar het virus. Net als hun biologische naamgenoten, die zich hechten aan gezonde cellen, hechten virussen zich aan schone bestanden en infecteren andere schone bestanden. Ze kunnen zich ongecontroleerd verspreiden, de kernfunctionaliteit van het systeem beschadigen en bestanden verwijderen of anders laten werken. Ze komen meestal tevoorschijn als een uitvoerbaar bestand.

Trojan Horses

Een Trojan Horse is malware dat zich vermomd als gewone software of vormt een onderdeel van gewone software waar hackers aan gewerkt hebben. Het komt gewoonlijk niet zichtbaar in beeld en gebruikt achterdeurtjes om uw beveiliging te omzeilen. Die achterdeurtjes blijven vaak openstaan voor andere malware.

Spyware

Spyware is malware dat is ontworpen om je te bespioneren. Het komt per definitie ook niet in beeld, het zit in uw computer en noteert alle activiteiten on line. Daarbij kunnen belangrijke gegevens ‘gewonnen’ worden, zoals uw creditcard nummer, wachtwoorden, foto’s en waar u naar toe surft.

Hoe kun je malware verwijderen?

Elke vorm van malware heeft zijn eigen manier om computers en gegevens te infecteren en te beschadigen. Daarom is er voor elke vorm van malware een andere methode om malware te verwijderen. Het begint met voorzichtig zijn. Vermijdt alle e-mails, links of websites die er verdacht uitzien, of die iets aanbieden waar u niet om gevraagd hebt. Surf alleen naar sites die u kent of doe uw research. Zoek uit wie de eigenaar is van een website en zoek het IP-adres op. Is er in die reeks van handelingen iets tevoorschijn gekomen dat u niet vertrouwd, verwijder dan het bericht of verlaat de website.

Houd e-mail in de gaten

Verwijder regelmatig de “verwijderde berichten” en de “spam” uit je inbox. Spam is overigens geen vleeswaar, dat zijn de berichten die het systeem al heeft geïdentificeerd als verdacht, en verwijdert. Klik bij verdachte berichten op “spam rapporteren” en verwijder zo alle berichten die lijken op het verdachte bericht.

Anti-malware software

De enige manier om echt beschermd te blijven of een infectie te verwijderen, is door anti-malware software te gebruiken, beter bekend als antivirus software.