Malware: wat is het, wat doet het en wat doe je eraan?

Spyware of malware

Je bent op deze site terechtgekomen omdat je waarschijnlijk op zoek was naar informatie over malware. Wat is het, hoe kom je eraan en de allerbelangrijkste vraag: hoe kom je er vanaf? Een infectie kan immers vervelende en soms zelfs verstrekkende gevolgen hebben. Zo kunnen hackers proberen om je bank- en inloggegevens te bemachtigen of de hand te leggen op privacygevoelige informatie. Denk dan aan het nummer van je creditcard. Ook kan er geprobeerd worden om de beveilingsaspecten van je computer, zoals je firewall of je antivirusprogramma op afstand uit te schakelen. Vaak met succes. Tot slot kan de geïnstalleerde malware er ook voor zorgen dat de deur wordt opengezet wordt voor andere kwaadwillende programma’s. Zo is je computer binnen de kortste keren een broedplaats van virussen en spyware.

Hoe weet je of je computer malware bevat?

Denk eens aan de laatste keer dat je griep had of flink verkouden werd. Merkte je er iets van, toen de besmetting plaatsvond? Nee. Pas toen je last kreeg van de eerste symptomen kwam je tot de ontdekking dat je geïnfecteerd was met een virus. Met kwaadwillende software gaat het in de regel niet veel anders. Je ontdekt het pas wanneer het te laat is. Meestal is dat wanneer de eerste symptomen de kop opsteken. Dit kan zijn in de vorm van onverklaarbare foutmeldingen, dus wanneer je pc ineens een blauw scherm begint te vertonen of je internetverbinding een stuk trager wordt dan je gewend bent. Ook kan je te maken krijgen met vervelende pop-ups of blijkt je startpagina keer op keer veranderd te zijn. Kortom: er is iets mis met je computer, maar wát?

Malware virusEen besmetting met malware ontdekken en verwijderen

Lijkt je pc ineens een eigen leven te leiden, dan is het zaak om erachter te komen of je bent geïnfecteerd met malware. Via deze site zijn er diverse anti-malware programma’s te downloaden. Deze software dient niet alleen om op de computer aanwezige malware op te sporen, maar kan in veel gevallen ook de malware verwijderen. Is je computer zo ver aangetast dat je geen internettoegang meer hebt of geen programma’s kunt downloaden. Installeer het anti-malware programma dan op een andere computer en maak gebruik van een USB-stick. Heb je je computer eenmaal schoon gekregen, dan is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen herbesmetting kan plaatsvinden. Op deze site lees je dan ook precies waar en hoe je malware oploopt, zodat je in het vervolg weet hoe je deze vervelende programmaatjes kunt vermijden.